Порастот на побарувачката на челик во земјите од Заливот

Со повеќе од $ 1 милијарди долари во вредност на инфраструктурни проекти во гасоводот, не постојат индикации за било попушти во побарувачката на регионот за железо и челик во блиска иднина.
Всушност, побарувачката за железо и челик во регионот GCC се очекува да се зголеми за 31 отсто на 19,7 милиони тони до 2008 година како резултат на зголемени градежни активности ", се вели во соопштението.
Побарувачката за железо и челик во 2005 година изнесуваше 15 милиони тони со значителен дел од него се запознале преку увоз.
"Регионот на GCC е на добар пат да стане важен железо и челик центар за производство на Блискиот Исток. Во 2005 година, GCC членки инвестираше $ 6,5 милијарди долари за производство на железо и челик ", се вели во извештајот на Заливот на Организацијата за индустриски Консалтинг (GOIC).
Освен на GCC членки на остатокот од Блискиот Исток премногу се соочуваат со значително зголемување на побарувачката за градежни материјали, особено челик.
Според Steelworld, трговско списание во Азија железо и челик сектор, вкупното производство на челик од јануари 2006 до ноември 2006 година во Блискиот Исток беше 13,5 милиони тони против бројка од 13,4 милиони тони во текот на истиот период од претходната година.
Светското производство на суров челик за 2005 година изнесуваше 1129400000 тони, а во периодот од јануари 2006 до ноември 2006 година беше околу 1111800000 тони.
"Зголемувањето на побарувачката за железо и челик, а потоа и зголемување на нивното производство и увоз е без сомнение еден позитивен сигнал за Блискиот Исток за железо и челик индустрија", рече DAChandekar, уредник и главен извршен директор на Steelworld.
"Сепак, во исто време, на брзиот раст, исто така, значи дека неколку главниот прашања се сега неочекувано се соочува точка-празно индустријата и тие треба да бидат решени во најраните."
Списанието е организирање на Заливот железо и челик конференција на Експо центар Sharjah на 29 јануари и 30 на оваа година.
Заливот железо и челик Конференцијата ќе се фокусира на неколку клучни прашања со кои се соочува регионалниот сектор железо и челик.
На конференцијата ќе се одржи заедно со третото издание на SteelFab на Експо Центар Sharjah, најголем екран на челик, сврзувачки елементи, додатоци, површина подготовка, машини и алатки, заварување и сечење, доработка и тестирање на опрема на Блискиот Исток, и облоги и анти-корозија материјал.
SteelFab ќе се одржи во периодот од јануари 29-31 и ќе има повеќе од 280 брендови и компании од 34 земји. "SteelFab е една од најголемите извори платформа во регионот за работа на индустријата на челик", рече Саиф Ал Midfa, генерален директор, Експо Центар Sharjah.


Време на мислењето: Aug-23-2018

WhatsApp Онлајн Chat!